links maken

Een hyperlink (of kortweg link) – met een Nederlands woord koppeling – is een internetterm en duidt op een verwijzing in een tekst, of afbeelding die de gebruiker kan volgen. Door de betreffende link aan te klikken wordt een ander object getoond. BV een andere webpagina, een afbeelding, een bestand ( Word, Excel, PDF, filmpje, muziekje…..)  maar  ook is het mogelijk om naar een specifiek plek op de pagina te gaan. Hiervoor gebruiken we een ‘anker’

Link maken in WP:

hyperlink aan een tekst toevoegen:
link Selecteer de tekst die aanklikbaar moet worden, in de bewerkingsbalk van de teksteditor verschijnen nu twee icoontjes: (hier geel gemarkeerd) de eerste – een schakeltje – is om een link aan te maken, de tweede – een gebroken schakel –  om een link te verwijderen.
Klik op het ‘schakeltje’ en een nieuw venster verschijnt.link-url Vul bovenin de complete url (webadres)  in van de site waar je naar wilt verwijzen. Dus http:// moet erbij staan bijvoorbeeld: http://www.webquestion.nl
Zet een vinkje voor Open link in een nieuw venstertab, zo blijft jouw eigen site ook open staan. Klik op ‘link toevoegen’  (en natuurlijk ook weer op ‘Bijwerken’ anders worden de laatste wijzigingen aan je pagina niet opgeslagen).
Wil je linken naar een andere pagina of bericht binnen je eigen site, klik dan op de betreffende pagina in de onderste helft van het venster zoals hiernaast afgebeeld (eventueel op het kleine driehoekje voor of link naar bestaand bericht of pagina klikken als dit overzicht niet zichtbaar is)

Afbeeldingen

Standaard wordt op een afbeelding die je in een pagina zet, een link geplaatst naar de originele afbeelding. Verwijder deze door de afbeelding in de editor te selecteren en op het ‘gebroken schakeltje’ te klikken. (toetscombinatie: Alt+shift+S werkt ook)
7-Christmas-wallpapers-free-christmas-tree-on-a-white-background-wallpaper

klik op de kerstboom en de originele afbeelding wordt geladen in een nieuw venster.

Ook op een afbeelding kun je een hyperlink plaatsen naar een ander bestand, site of andere afbeelding.
Selecteer de afbeelding en klik op het schakeltje om een link aan te maken. Vul de volledige url in of kies een van de pagina’s die je al hebt. strikjeDaarnaast kun je ook linken naar een andere afbeelding binnen je site. Daarvoor heb je het juiste url nodig naar de afbeelding (opnieuw uploaden is dus niet nodig!)
Voorbeeld: Uit de grote kerstboom heb ik een klein detail gehaald. vervolgens de juiste url opgezocht en gekopieerd. Door de kleine afbeelding van het strikje te selecteren en daar de link naar de grote kerstboom in te plakken bij ‘URL’, zal als je op het strikje klikt de grote boom verschijnen.
Om de juiste verwijzing naar de grote afbeelding vindt je met de volgende stappen: Kies in dashboard voor ‘Media’. Alle bestanden die je geupload hebt zie je in de bibliotheek staan. Kies bij de afbeelding die je wilt gebruiken voor ‘bewerken’  In het venster dat dan opent zie je rechts de bestand URL staan. Kopieer die volledig!
bestandurl

Link op dezelfde pagina: werken met ankers

Soms is het makkelijk om een link binnen een pagina te maken. Op deze pagina staat bovenaan ‘anker’ . Dit woordje is een link naar het onderste deel van deze pagina.
Hoe maak je een anker:
selecteer een woord of afbeelding en klik op het ‘schakeltje’  Vul nu bij de URL een trefwoord in met daarvoor een #  (In dit voorbeeld #anker).
Zet op de plaats waar je wilt dat de lezer uitkomt aan de html kant deze code:
< a  id = ” anker ” > < / a >

Op die plaats zal een ankertje verschijnen ( niet zichtbaar aan de voorkant van de site)
Meerdere ankers zijn mogelijk, geef ze wel allemaal een unieke naam!

van beneden naar boven kan ook: page up

NB: in het dashboard staat ook Links, dit is een tooltje waarmee je je favoriete links kunt showen in de sidebar !

fiets/voetveer Ool
fiets/voetveer Ool