FTP

FTP staat voor File Transfer Protocol,  oftewel een protocol voor het overbrengen van bestanden van de ene server/pc naar de andere:  de digitale postbode
Bij sommige hostingsbedrijven zit een FTP programmaatje standaard in het control panel ingebouwd. Makkelijker is het om zelf een FTP programma op je pc te zetten of op een USB stick ( portable ftp genaamd) waarmee je op eenvoudige en vooral ook overzichtelijke wijze bestanden kunt overzetten.

mijn voorkeur: FileZilla. (download programma’s altijd bij de bron, de maker dus).
Werking is eenvoudig.
Download het programma en installeer het op pc.
Vul aan de bovenkant (zie afbeelding hieronder) de gegevens in die je van je host hebt gekregen en klik op ‘snelverbinden’:

 

 

Het programma laat vervolgens een verkenner zien: Links de inhoud van je eigen pc, rechts de bestanden op de server van je host waartoe jij toegang hebt.

  1. Het commando scherm, hier verschijnen de programma meldingen over wat gedaan is
  2. Mappen overzicht van je eigen computer/usb stick (bij portable ftp)
  3. Mappen overzicht van de eigen webruimte op de server van je provider
  4. Bestanden overzicht van de map in gebruik (in van 2 aangeklikt) op eigen computer
  5. Bestanden overzicht van de map op de server
  6. Overzichtscherm wat er gebeurt met de bestanden die overgezet worden van je pc naar je webruimte en vice versa

 

Uploaden (=van pc naar host)
Selecteer de map op de host waarin je de bestanden wilt zetten.(in de afbeelding in vak 3)
selecteer de bestanden die je wilt uploaden in  vak 4 en klik met de rechtermuisknop, kies dan uploaden. de bestanden worden nu op de server geplaatst.

Downloaden: (=van host naar pc)
gaat dus net andersom: selecteer in 2 of 4 waar de  te downloaden bestanden opgeslagen moeten worden, klik in 3 of 5 de betreffende map of (deel) inhoud aan , klik rechts en kies downloaden.

Natuurlijk is er veel meer mogelijk, gewoon zelf mar eens eea uitproberen. (Zorg wel dat je nooit je originele bestanden overschrijft als je aan het ‘prullen’ bent. Maak een kladmap aan om met het programma te leren werken)